110
share image SWITCH SECTION
arrow icon
arrow icon
arrow icon
arrow icon

Situasjonen i Midtøsten

Hvordan et mulig angrep mot Irans oljeinstallasjoner kan påvirke oljeprisen fremover.

Av Martin Armand Tavanger caret down icon caret down icon

Adrian Ekelund

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Betina Stefansen

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

Carl Christian Mathiesen

Christian Mjønes

David Lund

Erik H

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Ingrid Mjøs

Ingrid Testkonto

Ingrid Engesæter

Janne Clausen

Joakim Amundsen

Kåre Elnan

Karl Erik Thorjussen

Kjell Senneset

Marte Herje Strømme

Martin Armand Tavanger

Nejra Macic

Ola Noss

Øystein Krogsrund

Peder Bjørnseth Hansen

Prognosesenteret

Sonja Huang

Sverre Bech-Sørensen

Prognosesenteret

11. oktober 2024
arrow icon
arrow icon
Av Martin Armand Tavanger caret down icon caret down icon

Ingrid Mjøs

Prognosesenteret

11. oktober 2024
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241011100500105.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241011100448533.jpeg
keyboard left icon
keyboard right icon
0

Konflikten mellom Israel og Iran gikk inn i en ny fase etter at Israel trappet opp sine angrep mot den iranskstøttede militsen Hizbollah i midten av september. Denne eskaleringen kulminerte tirsdag 1. oktober, da Iran avfyrte omtrent 200 ballistiske missiler mot Israel. Som følge av økt spenning i regionen økte oljeprisen med over 10 prosent fra tirsdag til fredag forrige uke.

Nå ventes det et betydelig hevnangrep fra Israel. Det spekuleres mye rundt mulige mål og effekten det kan ha på oljeprisen. En type mål som det har vært mye snakk om i mediene er Irans oljeinstallasjoner og -raffinerier. Det kan ramme landets økonomi hardt og frata regimet en viktig inntektskilde. Samtidig teller Iran for en liten andel av verdensoljeproduksjon, kun ca. 3 prosent. OPEC-landene har en ekstra produksjonskapasitet på 5,8 millioner fat per dag, som er 3,5 ganger Irans oljeeksport.

Dersom Israel bomber oljeinstallasjoner i Iran, vil oljeprisen kunne ende i intervallet 90-100 dollar per fat i første omgang. Det som skjer etterpå, er veldig avhengig av Iran sin reaksjon og her står vi overfor (minst) to scenarioer med ett hovedspørsmål: Vil Iran angripe oljefelter i gulfmonarkier som hevn, eller ikke? Dersom de ikke gjør det, vil oljeprisen komme ned igjen etter hvert. Og det midlertidige prishoppet vil ikke påvirke renteutsiktene eller byggekostnadene merkbart. Dersom de i stedet velger å slå hardt mot oljefelter i andre deler av Midtøsten, og i tillegg forsøker å blokkere Hormuzstredet (hvor en femtedel av verdens oljeeksport går gjennom), vil det sende oljeprisen enda mer opp. Det vil kunne utløse en ny inflasjonsbølge i vestlige land og få sentralbankene til å forskyve mulige rentekutt videre ut i tid. Det vil også bidra til å holde byggekostnader oppe lenger enn forventet før.

Det er stor usikkerhet knyttet til utviklingen i kronekursen i begge scenarioene. Utsikter til økte oljepriser kan bidra positivt til kronekursen. Samtidig vil økt usikkerhet i verdensøkonomien, som følge av uforutsigbare energimarkeder, påvirke små valutaer som den norske kronen negativt. Dersom oljeprisen derimot blir vedvarende høy, vil nettoeffekten på kronekursen trolig være positiv. Likevel er det viktig å minne om at det er mange andre faktorer som også påvirker kronekursen, der spesielt rentedifferansen mellom Norge og andre land er viktig.

Det første scenarioet, der Iran ikke angriper andre oljefelter i regionen, er mer sannsynlig per i dag, i hvert fall basert på de siste uttalelsene og nyhetene i mediene. Det gjenstår å se i hvilken grad den forventede eskaleringen av konflikten vil påvirke oljeeksport fra Midtøsten.

2666
Falseb-0
center 0 Falseb-0
left -1 Falseb-0
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241002103841076.png #FFFFFF
Les også